Iluzia libertății

Am fost crescută să respect, să iubesc, să mângâi. Copil fiind, într-o zi, pisicul nostru a venit acasă clătinându-se. Cineva îi înțepase coada, de fapt coloana vertebrală era înțepată. Curgea sânge, se prelingea și îi îmbiba blănița. Se scurgea viața din el. Eram îngrozită, astupam cu degetele fisura din care se ducea seva, încercam să strâng sângele, să-l bag înapoi, îl presam, îi făceam dig cu mâna să nu se reverse. S-a dus, viața s-a scurs, ochișorii i se închideau, rugători, nevinovați. Cineva îi făcuse rău. Cineva știa să facă rău. Și atunci. S-au dus anii, am crescut, am trecut prin bine și rău. Am continuat să respect, să iubesc, să mângâi. Am continuat să-mi apăr viața pe care am fost învățată să o trăiesc. Și libertatea. Nu mi s-au propus titluri niciodată, nu am fost numită sau aleasă pe diverse funcții, politică nu am făcut decât la colț de stradă. Am fugit de tot ceea ce mi se părea că mă leagă, că-mi pune zale la libertate, la viața mea liberă, la modul meu de a iubi și mângâia.

Nu am nici cel mai mic orgoliu al funcţiei, este o trăsătură a bărbaţilor, dar uneori, chiar doamnele mă uimesc cu aviditatea după o funcţie, după un titlu. Rămân un simplu spectator, atât în faţa unui bărbat, cât şi a unei doamne în căutarea unei trepte sociale înalte, a unui statut cu patalama. Rămân spectator lângă o scenă pe care se joacă pe viață și pe moarte, o scenă în care oamenii acuză, se jignesc, o scenă pe care se leagă sau se desfac prietenii dictate doar de fesul interesului. Prietenii de conjunctură, îngrădite de eventuale avantaje, având la orizont doar un profit, o funcție, un titlu.

Comentez cu mine însămi, dar uneori mă oboseşte şi simpla asistare la un asemenea circ, mă strâng în mine şi plec, mi-e greu, nu este lumea mea, nu este cerul sub care m-am născut, nu este pământul pe care am făcut primii pași, este doar lumea celor care înțeapă cozile pisicilor doar pentru a vedea sângele cum curge, viața cum se duce.

Când erau copiii mici, jucam şah cu ei. Probabil că mişcările pieselor de pe tablă le mai ştiu şi acum, dar în viaţă nu ştiu să joc şah. La jocurile strategice nu am fost prea bună niciodată, nu ştiu să anticipez mişcările celor din jur, nu ştiu să calculez traiectorii şi nici nu mă interesează să-mi construiesc cuvintele şi faptele după înaintarea în funcţie a celor din preajma mea, a celor care-mi sunt prieteni și odată cu înaintarea lor, să urc și eu o treaptă. Nu știu ”să mă învârt”, nu, parcă așa se spune. Îmi vine să râd, îmi vine să plâng când mă gândesc ce greu este, ce obositor să faci în viaţă cărare spre cei ce vin la conducere, spre cei ce te pot lua mai sus. Prea greu, prea găunos.

Când mi se spun lucruri murdare, trebuie să mă ascund. În liniştea mea, găsesc resurse să trec mai departe. Totul mă consumă, mănâncă puţin din mine şi numai singură cu Dumnezeu pot înţelege şi pot crede că există şi alt fel de a gândi şi a vedea lumea din jur. Fără un răgaz, mă pierd în amănunte, în scuze, în plase, în păienjenișuri, mă pierd…

Am fost învățată să stau cuminte la coadă. La cumpărături, la doctor. Nu m-am băgat în față nici chiar când în spatele unui cabinet, îmi este un prieten. Am fost învățată să nu jignesc. Primesc mereu cuvinte urâte, da, oamenii se descarcă, lumea este nervoasă, agitată, unii refulează, unii cedează, este suficientă o atingere, o privire aiurea și cuvintele, insultele curg șuvoi. Totul este un pretext pentru a zgârma într-o ladă de gunoi, pentru a scobi puțin în coloana unui pisic nevinovat. Fac parte din lumea furnicilor, robotesc, lucrez, primesc ordine, sarcini, fac parte din lumea celor care stau la coadă, fac parte din lumea celor mulți. Nu vreau mai mult. Nu vreau nimic care să mă azvârle în lumea celor care intră dând cu piciorul, în lumea celor care dau sentințe, în lumea celor care refulează. Nu vreau să-mi pierd iluzia libertății. Am atâtea moduri de a fi vultur. Am lumea mea, mă înalţ de atâtea ori şi nu culegând scame imaginare de pe sacourile şefilor, scriu zilnic, aproape zilnic, dansez, iubesc, şi acolo, în lumea mea, zbor, nu mă târăsc, doar zbor.

Știu că întotdeauna se va găsi cineva care să vrea sânge să curgă, viață să se ducă. Eu vreau să rămân așa cum sunt! Iubesc! Mângâi! Trăiesc, măcar, iluzia libertății!

Spune-ți părerea

comments

11 comentarii


 1. Tocmai ce citisem un articol despre un barbat din Portugalia care abuza si batea cainii iubitei sale, cu care urma sa se casatoreasca. Femeia a observat ca este ceva in neregula cu animalele ei si a instalat camere prin casa, surprinzandu-l astfel…
  Nu pot sa-mi imagiez lumea acestor oameni. Eu am trait de cand ma stiu alaturi de animale, in armonie. Am copilarit printre cainii de la bloc, am avut cainele meu. Am doi caini, cinci pisici si toata lumea imi spune ca ii am pentru ca locuiesc la casa. NU. Ii am pentru ca ii vreau langa mine, de locuiam intr-o garsoniera si tot ii aveam.

  Răspunde

  1. Îți mulțumesc că iubești orice suflet viu. Am senzația că cine va chinui un câine, într-o zi nu se va da în lături să chinuie un om, un copil. Da și eu am un cățel, și am avut pisici și câței când eram copil. Mulțumesc Xaara!

   Răspunde

   1. Si eu gandesc la fel. Lipsa de empatie ii transforma in monstri sau in roboti, fara sentimente pozitive. Doar cele negative pentru ca altfel nu sunt capabili sa inteleaga lumea din jur.
    Multumesc si eu!

    Răspunde

    1. Din fericire, Xaara, nu pe toți, cunosc oameni atât de calzi, atât de frumoși în naivitatea și credulitatea lor, în convingerea că totul este frumos în jur. Asta este partea plină a paharului, cei mai mulți rămân furnici, robotind, stând la coadă, nu se văd în capul tuturor!

     Răspunde

 2. Mi-ai adus aminte de concluzia unei calatorii, dupa ce un tip pe care-l chema tot Barbu 🙂 a facut singur 26 000 de kilometri pe motocicleta, pana-n Mongolia si inapoi.

  Asa zicea autorul cartii „Vand kilometri”:
  „… desi nu pare, oamenii buni sunt mai multi decat aia rai pe pamantul asta… Ca exista un echilibru al lucrurilor, ca nu poate fi doar rau sau doar bine… Am invatat ca, la urma urmei, nu esti niciodata singur.”

  Am scris aici mai multe despre carte.

  Răspunde

  1. Sunt absolut convinsă că cei mai mulți sunt buni, dar știi cum zicea Voltaire, ”Oamenii se nasc oameni și sfârșesc lupi”. Uneori, goana după un statut social mai înalt, schimbă și pe cel bun, îl transformă în lup! Am întâlnit, am cunoscut transformări și într-un sens și în altul!

   Răspunde

 3. Circul mizer in care traim ne face sa ne bucuram de clipele de fericire! Poate prea putine aceste momente… dar cu o intensitate ce nu exista pe vremuri, atunci cand circul era mai „curat” !

  Răspunde

  1. Așa este! Trăim clipele de fericire cu intensitate maximă, pentru că în jur este prea multă negură. Prea mulți parveniți, cocoțați. Să le fie de bine! Eu rămân la libertatea mea!

   Răspunde

 4. Eu sunt de părere ca acele clipe de fericire trăite la intensitate maximă ne fac ceea ce suntem, până la urmă, pentru că fără ele am niște oameni goi și fazi.

  Răspunde

 5. Emotii, ganduri, stari sufletesti, mereu prezente ne insotesc in momentele vietii si sunt legatura noastra cu lumea. Trebuie sa acceptam complexitatea si incertitudinea, dar si sa stim cand sa actionam.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *